Meer informatie

Motorrijbewijs

Vanaf 19 januari 2013 gelden er nieuwe regels. Bent u 18, dan kunt u het motorrijbewijs A1 (theorie- en praktijkexamen) halen. U mag dan rijden op een motor van maximaal 125 cc met een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW p/kg of een volledig elektrisch aangedreven motor van maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW p/kg of een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW. Heeft u meer dan 2 jaar uw motorrijbewijs A1 dan kunt u motorrijbewijs A2 halen. U mag dan rijden op een motor van maximaal 35 kW en minder dan 0,2 kW p/kg.

Home Services Meer Informatie Over Motorrijbewijs

Motorrijbewijs categorie A, A1 en A2

Tegenwoordig zijn er drie verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar u op rijdt, uw leeftijd en uw ervaring. Alle rijbewijzen zijn 10 jaar geldig. Voor elke nieuwe categorie moet u opnieuw examen doen, afhankelijk van uw leeftijd. Heeft u nog helemaal geen motorrijbewijs dan bent u een beginner.

Een doorstromer heeft minimaal 2 jaar een motorrijbewijs in een lichtere categorie en wil graag door naar een zwaardere categorie. Een beginner moet 1 theorie- en 2 praktijkexamens doen. Het eerste examen is voertuigbeheersing, het zogenaamde AVB en is 1 jaar geldig. Het andere praktijkexamen is verkeersdeelneming, ook wel AVD genoemd.

Een doorstromer, dus iemand met 2 jaar een motorrijbewijs A1 die A2 wil halen of iemand met 2 jaar een motorrijbewijs A2 die A wil halen, moet 1 combipraktijkexamen doen. Daar wordt dan zowel de voertuigbeheersing (AVB) als de verkeersdeelneming (AVD) in één examen getoetst.

Theorie-examen vanaf je 17e

Bent u minimaal 17 jaar, dan mag u theorie-examen doen voor motorrijbewijs A1, A2 en A. Dit theorie-examen is namelijk voor alle categorieën hetzelfde. Let op! Het theoriecertificaat is maar anderhalf jaar geldig, dus begin niet té vroeg met de theorie.

Motorrijders met een oud rijbewijs

Had u voor 19 januari 2013 al een motorrijbewijs A? Dan mag u op elke motor rijden die u wilt. Had u voor 19 januari 2013 een motorrijbewijs A-beperkt dan houdt u alle oude rechten en krijgt u er het recht bij om op een A2 motor te rijden.

Voor de meest actuele informatie kijkt U op: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/motor/je-motorrijbewijs-halen.htm

 
Scroll naar boven