Nieuws

  • Snelle service
  • Regio Delft
  • Klantbeoordeling 9,1
  • 1000m² Showroom
Home Over Sunder Bromfietsen Nieuws Dit Zijn De Belastingvoordelen Voor De (Kleine) Ondernemer

« Terug

Dit zijn de belastingvoordelen voor de (kleine) ondernemer

SunderBromfietsen_nieuwsbericht_belastingvoordeel.png23 okt

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving Milieu-investering (VAMIL). Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert met deze regelingen milieuvriendelijke investeringen en daar valt de elektrische scooter ook onder (B3118). Daarnaast bestaat er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftwel de KIA.

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) 

Wanneer je als ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je een deel van de investering aftrekken voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een elektrische scooter is een bedrijfsmiddel dat hiervoor in aanmerking komt. 
In 2020 mag je 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van jouw winst als je minimaal € 2.401 exclusief BTW investeert. 
Voorbeeld: als je een scooter aanschaft van € 4.299 (incl. BTW) kan jouw voordeel oplopen tot € 492.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) 

Door de MIA-regeling kan een ondernemer zijn fiscale winst verlagen. Je kan als ondernemer profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag, afhankelijk van het type investering. Hoe hoog de investeringsaftrek is, wordt bepaald door het soort bedrijfsmiddel waarin wordt geïnvesteerd. Voor 2021 is type investering B3118 volgens de zogenaamde Milieulijst vastgesteld op 13,5%. De investering is minimaal € 2.500 exclusief BTW. 
Voorbeeld: als je investeert in een scooter van € 4.299 (incl. BTW) kan jouw voordeel oplopen tot € 237.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) 

De VAMIL regeling is te combineren met de MIA regeling. De regeling maakt gebruik van dezelfde Milieulijst. Bij deze regeling kan je als ondernemer zelf kiezen in welke periode 75% van de afschrijving van het bedrijfsmiddel van het resultaat afgetrokken wordt. Dit levert vooral een liquiditeitsvoordeel op.

Voorwaarden

Het voordeel wat je als ondernemer kunt behalen hangt af van onder andere de bedrijfsvorm en de belastingschijf. Als je zelfstandige bent (ZZP) is de hoogte van de aftrek afhankelijk van de inkomstenbelasting. Heb je een B.V.? Dan is de aftrek afhankelijk van het tarief van de vennootschapsbelasting
Tevens is het van belang te weten of het mogelijk is je BTW af te trekken. Ben je ondernemer voor de BTW? Dan kun je de BTW terugvorderen in je BTW-aangifte. Jouw investeringsbedrag is dan het bedrag exclusief BTW. Ben je geen ondernemer voor de BTW? Dan kun je de BTW niet terugvorderen, maar is het investeringsbedrag de waarde inclusief BTW. De aftrek is dan dus ook hoger.

Meer informatie?

Bekijk onderstaande websites of neem contact op met je accountant of fiscaal adviseur. 

« Terug

Scroll naar boven