Motorrijbewijs

Motorrijbewijs categorie A, A1 en A2
Vanaf 19 januari 2013 gelden er nieuwe regels. Bent u 18, dan kunt u het motorrijbewijs A1 (theorie- en praktijkexamen) halen. U mag dan rijden op een motor van maximaal 125 cc met een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg of een volledig elektrisch aangedreven motor van maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg of een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW. Heeft u meer dan 2 jaar uw motorrijbewijs A1 dan kunt u motorrijbewijs A2 (praktijkexamen) halen. U mag dan rijden op een motor van maximaal 35 kW en minder dan 0,2 kW per kg.

Wilt u meer informatie? Kijk dan ook op de site van het CBR.

Wist je dat er 3 verschillende motorrijbewijzen zijn?

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd en je ervaring. Alle rijbewijzen zijn 10 jaar geldig, maar voor elke nieuwe categorie moet je opnieuw examen doen. In deze folder kun je lezen aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor het rijbewijs motoren, motorscooters en gemotoriseerde driewielers. Zowel voor schakelmotoren als volautomatische motoren.

Het verschil tussen beginners en doorstromers

Heb je nog helemaal geen motorrijbewijs dan ben je een beginner. Een doorstromer heeft minimaal 2 jaar een motorrijbewijs in  en lichtere categorie en wil graag door naar een zwaardere categorie. Een beginner moet 1 theorie- en 2 praktijkexamens doen. Het eerste examen is voertuigbeheersing, het zogenaamde AVB en is 1 jaar geldig. Het andere praktijkexamen is verkeersdeelneming, ook wel AVD genoemd. Een doorstromer, dus iemand met 2 jaar een motorrijbewijs A1 die A2 wil halen of iemand met 2 jaar een motorrijbewijs A2 die A wil halen, moet 1 combipraktijkexamen doen. Daar wordt dan zowel de voertuigbeheersing (AVB) als de verkeersdeelneming (AVD) in één examen getoetst.

Theorie-examen vanaf je 17e

Ben je minimaal 17 jaar, dan mag je theorie-examen doen voor motorrijbewijs A1, A2 en A. Dit theorie-examen is namelijk voor alle categorieën hetzelfde. Let op! Je theoriecertificaat is maar anderhalf jaar geldig, dus begin niet té vroeg met je theorie.

Het voordeel voor motorrijders met een ‘oud’ rijbewijs

Had je voor 19 januari 2013 al een motorrijbewijs A? Dan mag je op elke motor rijden die je wilt. Had je voor 19 januari 2013 een motorrijbewijs A-beperkt dan houd je alle oude rechten en krijg je er het recht bij om op een A2 motor te rijden.

Meer informatie

Wil je meer details weten over de regels voor de rijbewijzen A1, A2 of A? Ga dan voor meer informatie naar www.motorplatform.nl.